Veganské recepty

Ověřit CSS! Ověřit HTML!

Návštěvní kniha

Recepty - omáčky

Svíčková omáčka

Z tohoto množství uděláte asi dvě až tři porce.

Suroviny:

  • 2 hrsti syrové cizrny
  • 3 mrkve
  • 1 malý celer
  • 1 kořenová petržel
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 500 ml vody
  • hladká mouka
  • olej
  • sůl
  • citronová šťáva

Postup:

Cizrnu si den předem namočte a potom ji v nové vodě uvařte doměkka (cca 1 hodina). Mezitím si veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci na oleji nejdřív osmažte cibuli a až zesklovatí tak přidejte i zbytek zeleniny a smažte dokud nebude zelenina místy lehce do hněda. Potom malou část zeleniny oddělte na talířek a ke zebytku zelenininy přilijte vodu a přidejte koření. Přiklopené vařte do změknutí zeleniny.

Až je zelenina měkká, tak vyndejte celé koření a zeleninu rozmixujte ponorným mixérem. Znovu přivěďte k varu, podle potřeby dohustěte moukou rozmíchanou ve vodě a dosolte a okyselte citronovou šťávou. Slijte vodu z cizrny a přidejte k ní zeleninu, kterou jste si dříve dali na stranu a podle potřeby přilijte trochu oleje a ohřejte.

Svíčkovou omáčku můžete podávat také se seitanem nebo se sojovými kostkami a s houskovým knedlíkem.


svíčková omáčka