Veganské recepty

Ověřit CSS! Ověřit HTML!

Návštěvní kniha

Recepty - místo masa

Seitan

Suroviny:

  • 200g pšeničného lepku
  • 2 lžíce sojové mouky
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 2 - 4 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého hořčičného semínka
  • 1 lžíce oleje
  • 250ml sojové omáčky
  • 150ml studené vody
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře

Postup:

Nejdřív v míse smíchejte lepek, mouku, sůl a mleté koření. Přidejte olej, 1 lžíci sojové omáčky a vodu. Vše dobře promíchejte a propracujte rukama. Postupně vytahujte těsto shora dolů jakoby dovnitř. Potom těsto rozdělte na dva kusy.

Dejte vařit velký hrnec vody (seitan se při vaření opravdu hodně zvětší). Přidejte zbytek sojové omáčky, bobkový list, nové koření a pepř. Případně přidejte trochu soli nebo hořčičné semínko. Těsto dejte do této vařící vody a nechte vařit asi 1 hodinu.

Uvařený seitan vyndejte na talíř, nebo prkýnko a nechte vychladnout. Nakrájejte na plátky, kostky, proužky, nebo rozmixujte na malé kousky. Seitan můžete zmrazit v kelímcích i s trochou ochucené vody, nebo v sáčcích a později použít.