Veganské recepty

Ověřit CSS! Ověřit HTML!

Návštěvní kniha

Recepty - hlavní chody

Maki sushi

Suroviny:

  • rýže na sushi
  • voda
  • rýžový ocet
  • sůl
  • cukr
  • okurka, mrkev, avokádo...
  • nori řasa
  • wasabi
  • sojová omáčka

Postup:

Sushi rýži dobře propláchněte a vařte asi 12 minut (do vyvaření vody). Poté nechte ještě asi 15 minut odpočinout pod pokličkou.

Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na dlouhé proužky. V mističce si smíchejte rýžový ocet, sůl a cukr a přimíchejte do rýže.

Na sushi matku si položte plátek nori řasy lesklou stranou dolů a naneste blíže k vám asi do třičtvrtě řasy ochucenou rýži. Doprostřed rýže naskládejte podélně zeleninu nakrájenou na proužky. Navlhčete vzdálenější okraj řasy bez rýže a pomocí sushi matky řasu s rýží a zeleninou srolujte a umáčkněte aby byla rolka pevná. Takto připravenou rolku nakrájejte opravdu ostrým nožem na 6 - 8 koleček.

Kolečka sushi naskládejte na talířek řezanou stranou nahoru. Podávejte se sojovou omáčkou a s wasabi pastou. Sushi se tradičně jí pomocí čínských hůlek popřípadě i přímo rukama.