Veganské recepty

Ověřit CSS! Ověřit HTML!

Návštěvní kniha

Magazín - živiny

Vápník

Vápník je nejhojněji se vyskytujícím minerálem v lidském těle. Jeho doporučená denní dávka je nejčastěji udávána jako 700 až 1 000 miligramů. Vápník je důležitý pro kosti, zuby a nehty, správnou funkci srdce, svalů a nerové sustavy. 99% vápníku přítomného v lidském těle se nachází v kostech a zubech, zbývající 1% se nachází v krvi a měkkých tkáních. Pro využití vápníku je důležité přijímat také dostatečné množství vitamínu D a hořčíku. Zároveň je důležité zamezit zbytečnému vyplavování vápníku z těla. Z tohoto důvodu je vhodné snížit množství konzumované soli a kyselinotvorných potravin.

Nedostatek vápníku způsobuje křivici, osteoporózu, zvýšenou kazivost zubů, měkké a třepící se nehty a bílé flíčky na nehtech (ty ovšem můžou vzniknout i mechanickým poškozením).

Vápník se nachází ve větším množství ve většině listové zeleniny, semenech (zejména máku), ořeších, ovesných vločkách, obohacených sojových mlékách a v minerálních vodách.

V pestré veganské stravě založené na nerafinovaných celozrnných potravinách se nachází dostatečné množství vápníku, jeho suplementace tedy není nutná.


Doporučené dávkování vápníku

  • 700 až 1 000 miligramů denně

Konkrétní zdroje vápníku

  • mák (1 400mg/100g)
  • mandle (238mg/100g)
  • karob (344mg/100g)
  • melasa (555mg/100g)
  • brokolice (40mg/100g)
  • vařená cizrna (46mg/100g)
  • cizrnová mouka (178mg/100g)
  • pomeranče (47mg/100g)
  • tahini (666mg/100g)
  • celozrnná mouka(40mg/100g)