Veganské recepty

Ověřit CSS! Ověřit HTML!

Návštěvní kniha

Magazín - živiny

Hořčík

Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnostsvalů a nervů, pro správnou stavbu kostí, uvolňování energie z glukózy, zmírňuje deprese, přispívá ke zdravým zubům, udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Nedostatek hořčíku hrozí hlavně u sportovců, diabetiků a alkoholiků. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, arytmiemi, depresemi a může i vyvolat záchvat astmatu.

Hořčík je v pestré veganské stravě bohatě zastoupen, jeho zdroji jsou například banány, mandle, ořechy, listová zelenina a celozrnné obilniny.

Nadbytek hořčíku může způsobit průjem, nevolnost, svalovou slabost, letargii, zmatenost, dýchací obtíže a snížení krevního tlaku. Předávkování hořčíkem je však velmi vzácné, protože míra jeho vstřebávání klesá když stoupá příjem. Nadbytek hořčíku ale bude zatěžovat ledviny.

V pestré veganské stravě obsahující dostatečné množství celozrnných produktů, čerstvé zeleniny a ovoce, se nachází dostatečné množství hořčíku, jeho suplementace je zcela zbytečná.


Doporučené dávkování hořčíku

  • asi 300 miligramů denně

Konkrétní zdroje hořčíku

  • banán (27,1mg/100g)
  • ananas (12,3mg/100g)
  • datle(43,4mg/100g)
  • jahody (13,3mg/100g)
  • kiwi(17,1mg/100g)
  • maliny (22mg/100g)
  • ostružiny (20,1mg/100g)
  • uvařené sojové boby (60mg/100g)
  • uvařená čočka (35,9mg/100g)
  • uvařené fazole(26mg/100g)
  • kysané zelí (13,1mg/100g)
  • kapusta (15,7mg/100g)
  • špenát (80mg/100g)
  • uvařené artyčoky (60mg/100g)
  • brokolice(22,6mg/100g)
  • para ořechy(377,4mg/100g)
  • mandle (275,1mg/100g)
  • vlašské ořechy (158,7mg/100g)
  • celozrnná rýže (43,1mg/100g)
  • uvařený bulgur(164,3mg/100g)
  • ovesné otruby (235,1mg/100g)
  • pšenice (138,3mg/100g)
  • pohanka (250,8mg/100g)